handtag kok 1200x500
Inspiration

Handtag kök

INSPIRATION. Att välja handtag till köket kan vara svårt och vi skulle ljuga om vi sa att det blir enklare av att vi har över 600 olika att välja på. Vi på Frontapply.se tror däremot att vi faktiskt kan hjälpa dig en bra bit på vägen tack vare denna guide. Du kan förvänta dig att läsa om de populäraste storlekarna som Handtag 128 mm och hitta våra favoriter bland kökshandtag där Brohult från Beslag Design finns med. I de olika segmenten skickar vi med ett par tips på vägen hur du ska tänka när du funderar på handtag mässing, förnicklat eller kanske kombinera med läder.

Att välja handtag till kök

KÖPGUIDE. Att välja kökshandtag kan vara svårt, men det ska också kunna vara väldigt enkelt. I huvudsak handlar det om att tänka på fyra huvudsakliga frågor; 1) Vad har jag för stil i mitt kök? Är det modernt, retro, funkis eller kanske lantligt? 2) Finns det ett naturligt val av material på handtagen som matchar andra favoritdetaljer i köket som rostfritt, mässing eller svart? 3) Hur ser mina köksluckor ut, passar det med små, mellanstora eller stora handtag? 4) Har jag tänkt kombinera knoppar och handtag eller ska bara ha det ena eller det andra?

Om du vet svaret på dessa frågor bör du ganska snabbt kunna ta dig vidare till alla våra handtag för kök där du kan använda vårt branschledande shopfilter för att snäva ner ditt val. Populär kombinationer är handtag mässing 96 mm, förnicklad 128 mm och krom 160 mm. Som millimetermåtten avslöjar så handlar det om att veta vilket c/c-mått (avståndet mellan skruvhålen i köksluckan) man söker. Tänk på att handtaget alltid är längre än dess c/c-mått. Kolla in snabbvalslistan nedan för att snabbare ta dig till ditt favoritavsnitt.

Handtag 64 mm

För dig som letar skålhandtag är c/c-måttet 64 mm ett säkert ställe att leta på och hade det inte varit för en riktigt vass nyhet från hösten 2018 så hade det varit full pott på topplistan över sålda handtag i denna storlek. Skålhandtag har standardmåttet 64 mm mellan skruvhålen, däremot mäter handtagen i regel minst 95 mm på längden vilket gör att skruvarna sitter betydligt tätare än på grepphandtag, så låt dig inte luras av måttet när du tittar på din kökslucka. Vi har många nöjda kunder som uppdaterat sina befintliga kök med Skålhandtag 3922 från Beslag Design, ett prisvärt, högkvalitativt och klassiskt skålat handtag. För den som vill hänga med längst fram i trenden ska titta noggrant på serien Archive som här presenteras i vacker valnöt. Denna finns i två längder med c/c-måtten 64 mm samt 192 mm och dessa är väldigt snygga att kombinera ihop.

Högst upp på täppan hittar vi Skålhandtag 3922, 64 mm i matt mässing som är ett mattlackat mässingshandtag som håller i alla väder. Den vackra ytan ger känslan av att vara patinerad vilket lyfter detaljrikedomen på din köksfront till en ny nivå. Varför inte kombinera med en ljusgrå lucka och en kraftigare marmorskiva och vackra vitvaror från Smeg. Inom samma serie delar utförandet antik och polerad mässing på andraplatsen. Vi kan inte undvika att komma tillbaka till nyheten handtag Archive som sålts i mängder sedan lanseringen i oktober 2018. Formen ger ett skönt grepp och utseendet gör det händigt för att ersätta befintliga handtag eftersom det sitter dikt an längs med hela beslagets längd. Detta gör att du kan vara säker på att täcka eventuella avvikande skruvhålsavstånd. Ytan som denna valnöt har gör också att det andas absolut lyx fullt ut.

Handtag 96 mm

För dig med en försmak för subtila små handtag är storleken Handtag 96 det självklara valet. Handtagen du kan välja på i denna storlek är i regel klassiker som inte sällan fortfarande är bland de hetaste i varje trendsvängning. Ett beslag med c/c-måttet 96 brukar vara cirka 110 mm långt vilket är en sjättedel av en normalstor kökslucka som mäter 60 cm. För den som söker ett kökssmycke som ska ta plats är det här inte rätt val. På topplistan trängs två varianter av klassikerserien 1353, ett handtag Brohult och den populära nykomlingen Royal från BeslagDesign.

Den okrönte kungen i denna uppställning är Handtag 1353 96 mm i obehandlad mässing som till och med slår tvåan med hästlängder. Detta klassiska beslag fungerar lika bra i ett äldre kök som behöver lite ny kärlek, i funkisköket som till det moderna lyxiga köket med ramluckor och marmor som bänkskiva. Detta är ett av få handtag som är mer populärt i denna storlek trots att 128 mm erbjuds för samma handtag. Den obehandlade ytan innebär att handtaget oxiderar med tiden och får en patinerad yta. De allra flesta tycker detta ger liv till köket som också blir unikt. I toppen finns alltså samma serie mem med polerad lack som ger en bestående blank yta och enda underhåll som krävs är en våt trasa. Nykomlingen Royal i förnicklad är inte bara vacker, dess bricka gör det också funktionellt för dig som redan idag har köksluckor med borrade skruvhål i detta c/c-mått då brickan täcker eventuella skav från tidigare handtag. Brohult M i förnicklad svart är visserligen populär i storlek 96 mm, men vi får be att återkomma om detta i avsnittet om 128 mm-handtag där den utklassar allt motstånd.

Handtag 128 mm

Handtag i storlek 128 mm är den absolut mest valda storleken, alla kategorier, för kök i Sverige. Det är förstås en av anledningarna till att det också finns flest att välja på, inte mindre än 165 olika serier presenteras med denna längd. Det är ingen chock att handtag 1353 förekommer även här men den placerar sig inte först denna gång, det gör nämligen Brohult i förnicklat utförande med ett svart grepp. Denna nyuppdaterade variant som fått bokstaven M tillskriven har numera även greppet i metall vilket förlänger livslängden rejält och ger ytan ett mer modernt utseende där föregångaren hade ett mer borstat utseende. Detta prisvärda handtag från Beslag Design är det som säljer mest av alla just nu och så har det varit under en lång tid. Detta handtag är allsidigt och passar för den som söker både retro, funkis och lyxigt modernt. Ett handtag som fortfarande hänger kvar är det kantiga alstret 0143 som sett sina bästa dagar men som absolut inte gett upp. Ett handtag återstår, Helix, mer om det längre ner.

Ja vi konstaterade ju ovan att Brohult M är storsäljaren. Från en helt annan tidsepok hittar vi ett beslag som trendar på flera marknader nämligen Handtag Helix. Denna serie finns i fyra utföranden; mässing, rostfritt, antik brons och matt svart, i två c/c-mått 128 mm och 224 mm samt i två varianter; med och utan bricka. Designen är tydligt inspirerad av industriell känsla med ett unikt lättrat grepp som ger en stram men unik touch som många uppskattar. Storleken 224 mm är på uppåtgående och kompletterar det mindre handtaget på ett mycket bra sätt. Många av oss på Frontapply anser att Helix, gärna ihop med knoppar, är topp 5 favoriter i hela sortimentet.

Handtag 160 mm

I takt med att nya handtag blir viktigare för kökets totala balans har denna storlek vuxit i popularitet senaste år och nyheterna visar tydligt att det är en längd som tillverkarna satsar hårt på. Du har över 100 olika i 160 c/c att välja på och vi på redaktionen anser att det här är drömlängden för en 60 cm bred kökslucka. Handtaget tar tydligt plats, men upptar ändå nätt och jämnt en fjärdel av frontens bredd. En serie som uppenbart blivit uppskattad är Handtag Lounge, en tydlig Skandinavisk design med nätta drag men en tydlighet som många önskar. Denna modell finns i många kombinationer med och utan läder från Tärnsjö Garveri, men gemensamt är att alla är 160 mm c/c-mått. Fler nyheter i toppen är Handtag Base och Compact, båda lanserade under denna höst. För den som vill luta sig tillbaka och gå på säkra kort kollar in modell 735 från BD.

Även i denna kategori så är det mässingsalternativet som säljer mest och denna trend är välkomnad tillbaka med blott ett års frånvaro. I början av 2012 startade hetsen kring kökets guld, mässing, och denna höll i sig fram till 2017. Men så 2018 är det alltså tillbaka med full kraft. Vi slår annars gärna ett slag för Beslag Designs förmåga att ta fram otroligt vackra finishar i den nypopulära finishen svart och matt svart. Det är subtilt, fungerar till många kökskulörer och matchar ofta relativt enkelt med kaffebryggare. brödrost och andra köksdetaljer. Nyheterna Base och Compact för in en ny designlinje som delvis saknats tidigare med ny twister över böjning mellan fäste och grepp.

Lyxiga handtag till köket

Många har ångest över hur stort hål köksrenoveringen kommer gräva i plånboken, men vi vågar påstå att det i alla fall inte är handtagens fel. Och det är det ändå många som konstaterar i efterhand att det är den detalj ihop med bänkskivan som kommer göra störst skillnad på slutresultatet. Vi kan därför inte undvika att ha med segmentet premium handtag. För ett normalstort kök med plats för 20 handtag så hamnar budgeten för dessa skönheter i området 5-8000 kronor, att jämföra med 300-400 000 kronor som en normal köksrenovering brukar kosta. Vi har väldigt många kunder som unnar sig handtag ur denna kategori och här är favoriterna. Överst på listan har vi återigen klassikern 1353, denna gång med lindat läder från svenska kvalitetgarveriet Tärnsjö. Därefter ser vi hur stilarna går isär. På andra plats hittar vi Norma 12, ett kraftigt stycke beslag som även det har fått läder på sig, vilket också är gemensamt för alla dessa fyra. Därefter återfinns Royal Deluxe och vår favorit Lounge med svept läder.