Skalhandtag 1200x500
Inspiration

Välj rätt skålhandtag

INSPIRATION. Skålhandtag i köket har varit populärt i över ett sekel och är idag lika vanligt som draghandtag och profilhandtag. En av våra vackraste modeller har anor från år 1895 men vi har också 50-talsinspirerade i både amerikansk och funkis-stil. Många uppskattar sina skålade handtag för dess greppvänlighet. Här kommer hela guiden för alla våra varianter av skålhandtag i utföranden som mässing, krom och antikt tenn.

Skålhandtag för mer än bara köket

KÖPGUIDE. Stilen i köket, formerna på skänken eller kanske det anrika serveringsrummet behöver ett nytt lyft och det är skålhandtag som gäller för hela slanten. Oavsett om du vill ge ditt sekelskifteskök ett lyft eller om det är ett helt nytt kök som ska byggas kan skålhandtag från Beslag Design vara ett bra beslut. Vi tipsar om de populäraste modellerna, vilka stilar och storlekar du kan välja bland och vilka finishar som är på uppåt respektive nedåtgående trend. Häng med när vi rätar ut vilka modeller du har att välja på.

Skålhandtag 64 mm

Om du vill ha det klassiskt som kring sekelskiftet runt 1900-talet och enda fram till slutet av 1940-talet så är det dessa skönheter du gör bäst i att välja bland. Här ryms storsäljarserien 3922 och den vackra 1843 med tydliga likheter från originalet Bårebo 1843 som tillverkades 1895-1950. Håller du på att uppdatera ett shakerkök, ett i jugendstil eller bara söker det vackraste blanka som finns, här finns godbitarna. Tydliga drag att hålla isär är att serien 1843 skruvas på klassiskt vis på luckans framsida och att dessa är i solid mässing respektive järn som förnicklats. Medan serien 3922 finns i hela åtta olika varianter där samtliga skruvas bakifrån med skruvimitationer på handtagets framsida. Den variant som säljer allra mest är Skålhandtag 3922 i matt mässing.

Skålhandtag 96 mm

Skålhandtag med cc 96 mm innehåller flera moderna alterantiv, även om amerikansk retro också förekommer. Nyproducerade skålhandtag görs i regel i denna storlek. En stor fördel för dig som tänkt byta ut befintliga handtag utan att göra om hela köket är att många svenskar har cc-måttet 96 mm idag och därför kan byta mot dessa. Det som gör skålhandtag väldigt tacksamma som utbyteshandtag är att de har en tendens att täcka för märken som tidigare handtag lämnat efter sig. För dig som söker en look från amerikanska 50-talet bör titta på serien Toronto som finns i rostfri look och blank krom. Vill du ha den marina känslan året om så är kromade Newport ett vackert beslag med läckra detaljer. Är du istället en person som vill ha tillbaka det kantiga funkisuttrycket så är handtagen i modellserien Shell något att titta närmare på.

Skålhandtag 32 mm

En ovanlig storlek på skålhandtag är cc 32 mm där ett begränsat urval av handtag finns representerade. Serierna som erbjuds är mjukare former i modell 420 samt funkisinspirerade 15333 som även har en etikettlucka för att kunna visa om det är mjöl, socker eller annat som göms i lådan den sitter på. Välj mellan antik, förnicklad eller tenn.

Knoppar till skålhandtag

Historierna går isär om man ska kombinera knoppar med skålhandtag, men det finns många vackra för den som önskar en sådan dynamik i sitt kök. Det är förstås en smaksak, vissa gillar många handtag andra tycker att de stör helheten. Vår storsäljare Skålhandtag 3922 säljs ofta i kombination med knoppar och det finns många vackra att välja på. Vanligast är serierna 401 och modell 411 med bubblaren 24466 på tredjeplats. Dessa knoppar passar även på många IKEA-möbler som inte står i köket och bär upp sin möbel på ett vackert sätt och ger ett klassiskt uttryck.