Handtag och knoppar i mässing

KÖPGUIDE Att köpa handtag och knoppar i mässing är inte alltid enkelt och vi vill med denna guide försöka bena ut stilar, vilka varianter du har att välja på och vilka knoppar som passar med vilka kökshandtag. Vad är det som gör att trenden med mässing i köket håller i sig och vilka stilmissar ska du undvika. Vi djupdyker ner i mässingens vackert guldiga värld.

Mässing är tillbaka, igen!

2017 var första året som mässing inte var inredningsmetallen nummer ett, men det går snabbt i trenderna och nu är mässing tillbaka igen. Som om någon trodde att guldet för köket skulle ge upp så enkelt?

Många är vi som vill att köket skall utstråla värme, glädje och harmoni och därför är det lätt att tro att något som blänker som guld också kan associeras med dessa attribut. Att välja mässing i köket var trendigt 2012 och är det än idag 2018.

Om du just nu håller på att planera för en större renovering av ditt kök så letar du sannolikt inspiration för att få till en helhet som ska hållas samman. Mässing är en av få metaller som har egenskapen att både kunna skapa åtråvärd skillnad och kontrast samtidigt som det passar ihop med både vitt, grått, svart och det mesta däremellan. Knoppar i mässing är dessutom ett tacksamt verktyg för gör-det-självaren som vill lyfta utseendet på en gammal möbel eller garderoben i hallen.

I den här köpguiden kommer vi berätta om Beslag Designs olika ytfinishar som finns tillgängliga inom mässing, vad som skiljer de åt, för de samman och vilka handtagserier och köksknoppar du bör titta på i år. Profilhandtag Lip har länge erbjudits i längden 40mm vilket motsvarar en knopp och en av höstens nyheter ser du här intill, nämligen i Lip i nya längden 120mm och polerad mässing. Mer om detta längre ner. Vi önskar dig lycka till när du ska uppgradera ditt kök, vi hjälper gärna till på vägen.

Tips för dig som vill läsa på och inspireras av fler material än mässing är att läsa vår guide Kökshandtag – 600 att välja på.

Handtag Lip Mässing 343456 11

Polerad mässing, obehandlad eller..

Innan vi tar oss vidare behöver vi ta en titt på vilka olika varianter av mässing som finns på marknaden idag och vad du ska tänka på när du gör ditt val. Är du personen som söker patina och unikt så ska du också gilla att ta hand om dina köksjuveler eller vill du bara att köket ska glänsa efter att ha använt en våt trasa? Vi benar ut de olika varianterna av mässing.

Polerad mässing

Polerad mässing är det material som flest använder på kökshandtag och knoppar. Oavsett om kärnan på beslaget är solid eller om endast ytan är av mässing så är denna variant lackad vilket säkerställer att utseendet inte förändras över tid. Denna variant har en typiskt guldaktig ton och är enkel att hålla efter. Använd en våt trasa.

Obehandlad mässing

Obehandlad mässing är en rå behandling som ger ett matt och robust intryck. Metallen är exponerad mot luft vilket gör att den patineras med tiden och varje handtag kommer få ett eget uttryck. Finns även som polerad, men denna yta ger vika med användning och önskar kärlek och putsmedel. Denna yta kräver att du tar hand om beslaget.

Matt mässing

Egentligen finns det inget som heter matt mässing, men detta handlar om en yta som lackats i matt finish för att efterlikna obehandlad mässing med en patinerad yta redan i nyskick. Detta är materialet du ska välja om du vill ha ett gediget intryck men ändå vill ha en våt trasa för att torka bort eventuella fläckar och fingeravtryck.

Borstad mässing

Borstad mässing har blivit alltmer populär jämte polerad mässing på senaste tiden. Denna yta är har en solid färg men har strimmor av metallspån som gått över materialet för att ge det patina utan att ge en smutsig look. Denna finish är en av de material som kommit starkt bland nyheter inom kökshandtag och knoppar i år.

Kökshandtag i mässing

Ibland kan det vara skönt att veta att man inte är ensam, så därför ger vi dig årets topplista bland mässingshandtag och som du ser nedan är det en blandning mellan de olika behandlingarna.

Knoppar i mässing

Knoppar i mässing är egentligen mycket mer användbart eftersom det kan placeras varsomhelst i hemmet. I takt med att lampor, vaser och till och med soffbord får mässing som accentfärg så är det inget konstigt att placera en mässingsknopp på tv-möbeln, sideboard eller i walk-in closeten. Till ett bra pris kan du uppdatera känslan där hemma, så gå loss!