Välj material med omtanke!

Här är en guide för dig som vill veta mer om de material och utföranden som går att välja på när du ska köpa nya handtag och knoppar. Vi hoppas den ska hjälpa dig att göra ett bättre val.

370011 11 Knopp Mood

Mässing

Mässing är ett material som funnits med länge, men varit extra populärt sedan 2010-talet. Mässing finns i många olika utföranden som polerad obehandlad, borstad behandlad och obehandlad. De olika finisharna påverkar hur handtaget eller knoppen åldras och det påverkar även hur du behöver ta hand om det när det väl sitter i köket eller badrummet.

Mässing som material är tåligt men ofta känsligt för fingeravtryck så för dig som söker ett underhållsfritt material är rostfri look ett bättre alternativ.

1. Mässing polerad
Polerad och lackerad mässing. Detta utförande är blank mässing som inte åldras eller patineras med tiden då den är lackerad och inte kommer i kontakt med luft eller andra element.

2. Mässing polerad obehandlad
Polerad mässing. Ej lackerad. Detta utförande är polerad blank mässing som både åldras och patineras eftersom den inte är lackerad. Helt ny är det svårt att se skillnad jämfört med den lackerade. Tittar man noga kan man dock se en oljig yta på den lackerade som skimrar i blått.

3. Mässing obehandlad
Mässing som varken är polerad eller lackerad. Kommer direkt från svarven och har en rå matt yta av ren mässing. Åldras och patineras vackert.

Skötselråd: Använd en ren, fuktig trasa för att rengöra. För fläckar som inte vill ge upp så enkelt finns husmorsknep. För att putsa blänkande använd en skvätt mjölk eller citron i trasan. Om metallen börjat ärja, prova med lite Coca-cola och därför universalt putsmedel.

Vill du se alla handtag och knoppar i mässing? Klicka här

304240 304249 Profilhandtag Parallel

Rostfri look

Rostfri look är det vanligaste materialet på handtag i hela Sverige. Nästan samtliga serier innehåller utförandet rostfri look och anledningen är sannolikt lika enkel som logisk, materialet är underhållsfritt och blir väldigt sällan fläckigt. Det är i princip helt okänsligt mot fingeravtryck och spiller du något på det så går det i regel att torka bort med en våt trasa.

Rostfri look som färg är det enda som passar till samtliga övriga färger i köket vilket gör att det alltid är säkert val. För dig som vill stick ut lite mer skulle vi hellre rekommendera antik brons eller mattsvart som förväntas bli årets raketer vad gäller utföranden.

Rostfri look förekommer oftare på handtag än på knoppar, men för dig som vill kombinera handtag och knoppar behöver inte hålla dig till samma material eftersom rostfritt passar lika bra till trä som till övriga metaller.

Skötselråd: Använd en ren, fuktig trasa i första hand. Husmorsknep: Går fläckarna inte bort, ta en torr trasa doppad i 24% Ättika. Tag därefter en blöt trasa och gör rent grundligt. Därefter en torr trasa igen tills handtag eller knopp är helt torr.

Vill du se alla handtag och knoppar i rostfri look? Klicka här

343452 11 Handtag Lip koppar

Koppar

Koppar är en halvädelmetall med en vacker rödaktig färg som blivit alltmer populär i vår kök och badrum. Så sent som 2013 var det få som använde koppar för beslag, men därefter kan vi se det alltmer både i hemmen och på trendiga restauranger runt om i Sverige. Materialet är tacksamt då det är mycket tåligt mot ärg, även om det kan få patina med tiden. Vi erbjuder handtag och knoppar i tre olika koppar-utföranden, polerad, borstad och antik. De skiljer sig kraftigt åt och du ska därför titta noggrant på vilken finish du vill ha. Den mest populära är den borstade som är blank.

Skötselråd: Likt övriga metaller rekommendera att torka av med en fuktig trasa då och då. Husmor tipsar: Om du har fläckar som inte går bort, testa att fukta en trasa med coca-cola som du smörjer på beslaget. Tag därefter sedvanligt universellt putsmedel.

Vill du se alla handtag och knoppar i koppar? Klicka här

370100 11 Lounge 240330160 102.18

Krom

Krom är ett metalliskt grundämne som ofta används i legeringar. Det som gör krom unikt är att det yttersta skiktet av metallen oxideras och en blank yta skapas. De flesta beslag som har utförande krom är därför vackra och blanka. Likt rostfri look är detta ett mycket populärt val i såväl Sverige som övriga Europa. Krom passar ihop med nästan samtliga kökstyper och kulörer vilket gör det till ett säkert val. Dessutom har vi väldigt många olika att välja på, både bland knoppar och handtag i krom.

Skötselråd: Ytan är blank och kräver endast en fuktig trasa för rengöring.

Vill du se alla handtag och knoppar i krom? Klicka här

370100 11 370103 11 370106 11 370109 11 Lounge 240330160 color range 2 RGB

Läder

Läder är ett levande material som ger ditt kök eller dina möbler en personlig och vacker touch som få andra material kan erbjuda. Du bör uppskatta att ytan och dess utseende förändras och förädlas med tiden då detta material, skött på rätt sätt, kommer bli vackrare och vackrare för varje år. Alla våra produkter som innehåller läder kommer från det anrika Tärnsjö Garveri, som sätter högsta kvalitet först. Alla skinn tas om hand omsorgsfullt och behandlas miljövänligt innan de skapar fantastiska knoppar och handtag.

Skötselråd: Läder är ett levande material som kräver din omtanke. Rengör då och då med fuktig trasa och använd lämpligt läderfett för att återfukta skinnet.

Vill du se alla handtag och knoppar i läder? Klicka här