Vad kostar en bänkskiva
- pris på olika stenar

Denna guide ska göra det så smidigt som möjligt för dig att få en uppfattning av vad det kan kosta att beställa bänkskivor i sten. Priset för en stenskiva beror på en mängd faktorer men vi vill med dessa texter göra det möjligt för dig att förstå varför en kompositskiva kan vara dyrare än en äkta marmor medan en kalksten i regel är mest prisvärd.

Vad kostar en bänkskiva
- pris på olika stenar

Denna guide ska göra det så smidigt som möjligt för dig att få en uppfattning av vad det kan kosta att beställa bänkskivor i sten. Priset för en stenskiva beror på en mängd faktorer men vi vill med dessa texter göra det möjligt för dig att förstå varför en kompositskiva kan vara dyrare än en äkta marmor medan en kalksten i regel är mest prisvärd.

Vad kostar en bänkskiva i sten?

Utan att veta dina individuella förutsättningar är det egentligen omöjligt att svara på frågan: Vad kostar en bänkskiva till köket? Men med denna guide tror vi att du kommer att få en överblick över vad du kan tänka på, vad du bör förbereda och vad det kan tänkas kosta. När du känner att du är redo för nästa steg och att få ditt pris på en stenskiva rekommenderar vi att du skickar in en offertförfrågan. Läs mer om det här. Där hittar du all information och en bra hjälp för att komma igång snabbt och smidigt. Nedan hittar du vår prisguide för stenar som marmor, komposit, granit och kalksten.

Residente Dark miljobild 2

Vad påverkar priset på en bänkskiva?

Längre ner på denna sida kommer vi att beröra det uppenbara, dvs att olika stenar har olika grundpris. Här vill vi fokusera på detaljerna som är kostnadsdrivande i ditt projekt.

1) Vart bor du? De flesta prisvärda stenhuggerier utgår från Baltikum och detta påverkar priset för dig. Leveransen till Sverige kommer i huvudsak via båt till Stockholm och därför är det också billigast att få sin sten levererad dit. Prisskillnaden är inte jättestor, men bor du i exempelvis Östersund så kan du förvänta dig att leveranskostnaden kommer att öka ett par tusenlappar.

2) Storlek på kök / projekt? Självklart har storleken den största betydelsen för vad det kommer att kosta och detta gäller faktiskt åt båda håll på ett sätt. Om den sten du önskar är väldigt liten så kommer hanteringskostnader och leveransen utgöra en stor del av totalpriset och därför kommer det upplevas som relativt dyrt. För den som köper väldigt stora stenblock så kan priset påverkas av att vikten gör att flera personer krävs vid leveransen. För det normalstora köket, som är vår vanligaste kund, så motsvarar materialkostnaden 40-50% av det slutliga priset. Att materialkostnaden inte är så stor del av slutpriset är anledningen till att vi sällan eller aldrig kommunicerar kvadratmeterpris på nätet. Vi upplever att det är ett ganska fult trick från våra konkurrenter att få dig som kund att tro att det kommer kosta ett visst kvadratmeterpris och att du bara behöver räkna ut hur stor yta du faktiskt tänkt köpa.

3) Kantbearbetning och specialvinklar? Varje projekt är 100% unikt och ingen beställning är exakt likadan som den andre, men det finns ändå vissa kök som är enklare att disponera än andra. Ett sådant exempel som påverkar är om väggen i bakkant är helt rak eller om det behöver sågas ut runt ett rör eller utbuktning i väggen. När dina skivor ska sågas till på stenhuggeriet så kan man förenkla genom att säga att varje hantering av din skiva kommer att kosta. En fyrkantig sten med 90° vinklar i alla fyra hörn kommer att vara betydligt billigare än en sten som skall platsanpassas med många specialmått. Bortsett från specialmått så påverkar även längden på synliga kanter. En nysågad stenkant är vass och kan inte lämnas i det skicket om denna sida ska vetta ut mot köket (däremot så lämnas sågade kanter oberörda om de ska sitta mot en vägg). Det gör också att fria köksöar har en tendens att bli relativt kostsamma eftersom att alla fyra kanter då ska maskinpoleras samt formas till önskad kant-stil (exempelvis rakfasad som är gerad där front möter ovansida på stenen).

4) Håltagning och detaljer? Som vi nämnt ovan så kan man räkna med att allt som inte är fyrkantigt på stenskivan kommer att kosta att ordna. Så är även fallet med håltagningar för diskho, blandare, diskmedelspump, diskmaskinsavstängning, spishäll och eluttag. De större hålen som diskho och spishäll är dessutom i regel anpassade efter specifika produkter och behöver därför skäras ut med en CAD-skiss kopplad till sågen. Detta gör att dessa håltagningar är dyrare. I vissa fall kan stenen också behöva armeras (förstärkas) när hålens storlek tänjer på hållfastheten, även denna process är så klart något som tar tid och därmed kostar att skapa. Har du köpt dig en påkostad och exklusiv spishäll så kanske du även vill att denna ska monteras flush (planlimmad), även detta kräver extrem noggrannhet i produktionen, men många kunder upplever att det är en av de bästa beslut de fattat. Detta gör att spishällen ligger helt i linje med stenen och därmed blir lätt att torka av och inga matrester fastnar.

Ritning exempelkök stenskiva

Redo att komma igång med ditt projekt?
ditt pris inom 24 timmar genom att följa vår guide

Vad kostar bänkskivor i marmor?

En av de mest populära bänkskivorna att ha i ett kök är marmorn Bianco Carrara C från Italien med det ikoniska utseendet och tidlösa känslan i gråskala. Basen i stenen är vit med gråa vener som härdats fram i miljoner år. För att kunna presentera ett pris på marmor har vi tittat på vilka beställningar ni gjort historiskt och skapat ett typ-kök. Vårt exempelkök har en L-form med en långsida som mäter 3200 mm, medan den andra är 1800 mm. Bänkens tjocklek är 20 mm och djupet är 630 mm. Håltagningar är inräknade för en underlimmad diskho, en blandare och en spishäll som är ovanpåliggande. Kantbearbetning har gjorts på två långsidor. Vårt All Inclusive-pris för marmor till exempelköket kostar i intervallet 17 974 – 32 650 kronor. Priset specifikt för den populära Bianco Carrara C med ovan förutsättningar är 28 894 kronor inklusive mätning, leverans och montage. Du kan läsa mer om Bianco Carrara här för att komma igång med din beställning.

Knopp soliden polerad obehandlad 339433 11 25 mm ncs s 7500 n marmor carrara

Är du redo att komma igång eller letar du fortfarande efter en favoritsten? Kolla in alla stenar i marmor eller kom igång direkt! Få ditt pris inom 24 timmar genom att följa vår guide

Vad kostar bänkskivor i komposit?

Bänkskivor i komposit har blivit alltmer populärt i Sverige. Anledningen är att vi söker en sten som håller länge och som uthållit kan behålla samma utseende under hela livstiden. Komposit består av cirka 90% stenkross som blandas med lim och andra ämnen för att ge stenen förbättrade egenskaper. Stenen har inga porer vilket gör den lättare att hålla ren. Priset för en bänkskiva i komposit varierar kraftigt. För att kunna presentera ett pris på komposit har vi tittat på vilka beställningar våra kunder gjort historiskt och skapat ett typ-kök. Vårt exempelkök har en L-form med en långsida som mäter 3200 mm, medan den andra är 1800 mm. Bänkens tjocklek är 20mm och djupet är 630 mm. Håltagningar är inräknade för en underlimmad diskho, en blandare och en spishäll som är ovanpåliggande. Kantbearbetning har gjorts på två långsidor. Vårt All Inclusive-pris för komposit till exempelköket kostar i intervallet 19 681 – 40 598 kronor. Den otroligt snygga Mystery White, som är vår mest populära marmor-imitation kostar i exemplet 34 016 kronor. En annan favorit som är prisvärd är Noble Concrete Grey som har ett betong-liknande utseende, den kostar 22 801 kronor.

Handtag graf mini massing 370230 11 cc 160 mm ncs s 8000 n noble concrete grey

Är du redo att komma igång eller letar du fortfarande efter en favoritsten? Kolla in alla stenar i komposit eller kom igång direkt! Få ditt pris inom 24 timmar genom att följa vår guide

Vad kostar bänkskivor i granit?

Att ha bänkskiva i granit i köket är ett populärt val för matälskaren. Granit står emot såväl värme och syror och har lång livslängd i ett kök. Granit finns i stora delar av världen och dess signum är att utseendet ofta är kornigt. Priset för en stenskiva i granit varierar kraftigt och utseendet likaså. För att kunna presentera ett pris på granit har vi tittat på vilka beställningar våra kunder gjort historiskt och skapat ett typ-kök. Vårt exempelkök har en L-form med en långsida som mäter 3200 mm, medan den andra är 1800 mm. Bänkens tjocklek är 20mm och djupet är 630 mm. Håltagningar är inräknade för en underlimmad diskho, en blandare och en spishäll som är ovanpåliggande. Kantbearbetning har gjorts på två långsidor. Vårt All Inclusive-pris för granit till exempelköket kostar i intervallet 15 927 – 34 820 kronor. För den som söker en svart bänkskiva är Granit Nero Assoluto ett populärt val. Denna kostar 21 144 kronor i exempelköket inklusive leverans och montage.

Handtag graf mini matt svart 370236 11 cc 256 mm ncs s 0300 n granit svart

Är du redo att komma igång eller letar du fortfarande efter en favoritsten? Kolla in alla stenar i granit eller kom igång direkt! Få ditt pris inom 24 timmar genom att följa vår guide

Vad kostar bänkskivor i Terrazzo?

Att ha Terrazzo i köket har blivit en stark trend, dessutom är det både prisvärt och miljövänligt. En terrazzo-skiva består av rester från brytning av marmor och små och större stenbitar limmas ihop till starka stenskivor. Många uppskattar dess livfulla utseende och vackra mönster. En inte helt oväsentlig detalj är också att färgskalan i Terrazzo är unik på så vis att jordfärger och gråskala gifter sig över hela paletten. Priset för en bänkskiva i Terrazzo enkel att förutse, samtliga material vi erbjuder kostar nämligen lika mycket. För att kunna presentera ett pris på Terrazzo har vi tittat på vilka beställningar våra kunder gjort historiskt och skapat ett typ-kök. Vårt exempelkök har en L-form med en långsida som mäter 3200 mm, medan den andra är 1800 mm. Bänkens tjocklek är 20 mm och djupet är 630 mm. Håltagningar är inräknade för en underlimmad diskho, en blandare och en spishäll som är ovanpåliggande. Kantbearbetning har gjorts på två långsidor. Vårt All Inclusive-pris för Terrazzo till exempelköket kostar i 20 363 kronor. De mest populära Terrazzo-stenarna är GV 0/25 som har flera färger som blandas till en snygg palett. Därefter kommer två vackra och lika sobra stenar i Perlato Royal och Fior Di Pesco.

Terrazzomarmor GV 0/25 cement marmor från Frontapply

Är du redo att komma igång eller letar du fortfarande efter en favoritsten? Kolla in alla stenar i Terrazzo eller kom igång direkt! Få ditt pris inom 24 timmar genom att följa vår guide

Vad kostar bänkskivor i Kalksten?

Den trendiga färskalan greige har bäddat för att Kalksten Jura Grey fått sin plats som ett populärt val för en bänkskiva till kök. En kalksten lämpar sig egentligen inte speciellt bra att ha i ett kök eftersom att den består av öppna porer. För den som tar hand om sin stenskiva och impregnerar den med jämna mellanrum kan få en kalksten att skina i många år. Vi erbjuder de två mest populära kalkstenarna, båda från Tyskland. Båda har maritima inslag med stora fossiler. Jura Grey, den som är mest populär går i en biege/greige ton. Dietfurt Grey har ett lugnt och fint mönster och går mer i gråskala. För att kunna presentera ett pris på en bänkskiva i kalksten har vi tittat på vilka beställningar våra kunder gjort historiskt och skapat ett typ-kök. Vårt exempelkök har en L-form med en långsida som mäter 3200 mm, medan den andra är 1800 mm. Bänkens tjocklek är 20mm och djupet är 630 mm. Håltagningar är inräknade för en underlimmad diskho, en blandare och en spishäll som är ovanpåliggande. Kantbearbetning har gjorts på två långsidor. Vårt All Inclusive-pris för kalksten till exempelköket kostar i intervallet 16 902 – 18 316 kronor. Kalksten Jura Grey är den billigare av dessa.

tapwell koksblandare evo184 krom 8308928 ek jura grey

Är du redo att komma igång eller letar du fortfarande efter en favoritsten? Kolla in våra stenar i kalksten eller kom igång direkt! Få ditt pris inom 24 timmar genom att följa vår guide

Vårt erbjudande är riktigt bra!

Att köpa sten kan vara komplicerat, därför har vi gjort det enkelt. Vi har bara ett enda erbjudande och det kallar vi All inclusive. När du får ett pris av oss så ingår måttagning på plats, leverans och montage.
Alltid till ett väldigt konkurrenskraftigt pris.

Att köpa sten kan vara komplicerat, därför har vi gjort det enkelt. Vi har bara ett enda erbjudande och det kallar vi All inclusive. När du får ett pris av oss så ingår måttagning på plats, leverans och montage.
Alltid till ett väldigt konkurrenskraftigt pris.

Inte hittat din favoritsten än?

Marmor Carrara C 300x200px

Marmor

Naturligt lyxig och tidlös med ett utseende som passar i de flesta hem

Granitop granit Cambrian Black granit 300x200 1

Granit

En urstark natursten med bättre förmåga att tåla höga temperaturer.

Granitop kalksten Jura Grey 300x200 1

Kalksten

En prisvärd natursten som är populär med mönster av fossiler

Terrazzomarmor GV 0/25 cement marmor från Frontapply

Terrazzo

Årets trend! En vacker sten som består av cirka 90% marmorkross

Granitop komposit Noble Concrete Grey 300x200 1

Komposit

Populärt bland matproffs för dess framstående hygieniska egenskaper