Skötselråd

– produkter med läder

komposit breeze ashen light 1353 polerad massing laderlindad svart soliden polerad massing

Det är populärt att ha naturmaterial i inredningen och anledningarna är många. Det ger ett intryck av värme och omfamnar naturens skönhet. Många naturmaterial ger dig möjligheten att bryta raka linjer och inredning med stram design. Ett levande material som läder kommer att förändras under dess livslängd och kommer att få patina.

Handtag och knoppar i läder används ofta till kök,  garderober och vackra möbler

Våra produkter med läder kommer uteslutande från kvalitetsleverantören Tärnsjö Garveri. Läder är ett naturmaterial av högsta kvalitet och med lite underhåll får du en produkt som håller över tid och som patineras med värdighet.

För daglig rengöring

Torka med en ren, lätt fuktad trasa. Undvik rengöringsmedel då de kan innehålla kemikalier som kan påverka ytan negativt. Lädret kan även rengöras med en microfiberduk.

Bra att tänka på och att undvika

Kan man ha handtag med läder i sitt kök?
Vårt svar: Ja, självklart, men det passar tyvärr inte för alla och livslängden kan inte jämföras med ett metall-rent handtag. Många av våra kunder värdesätter handtag med läder, dels för att den är vacker och dels för att känslan att få greppa ett mjukt läder är oslagbart. Men, lädret har svagheter som du behöver känna till. Speciellt känsligt är det för temperaturskillnader, luftfuktighet och mycket vatten. Kombineras dessa faktorer så kommer lädret att svälla och senare lossna från handtaget. Vi vill beskriva ett läderhandtag som dina fina skor i skinn. De kräver lite kärlek, lite underhåll, ibland lite fett, impregnering och ibland behöver materialet få torka innan du kan börja använda det igen.

Hur påverkas lädret och av vad? Exponering i direkt solljus bleker mörka färger och gör ljusa färger mörkare. Varm, torr luft torkar ur och krymper läder vilket du vill undvika. Vissa rengöringsmedel och kemikalier kan missfärga och förstöra ytan på lädret. Om ni använder för mycket vatten på lädret så ändrar det färg och än värre, det sväller vilket påverkar livslängden markant.

Tips för längre livslängd

Vi rekommenderar att man använder en fuktig och ordentligt urkramad trasa när du rengör lädret. Efter att du torkat av lädret är det viktigt att det torkar ordentligt innan du applicerar ändamålsenligt fett och/eller impregnering. Genom att impregnera lädret kommer det att bevara sin färg och mjukhet. Bra produkter för läderfett och impregnering finns hos välsorterade hästbutiker, fråga efter impregnering för sadlar. Grundlig rengöring och impregnering bör göras 1-2 gånger per år.